Koningsdag 2024 in Groningen

Apr 18, 2024 • 4 minuten leestijd

Koningsdag 2024 in Groningen

Koningsdag 27 april 2024

Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd. Op Koningsdag bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio. Dit jaar bezoeken ze Drenthe en dan wel de plaats Emmen.  Wil je meer weten over wat Koningsdag zo bijzonder maakt? Lees dan dit stuk over ‘zeven dingen die je nog niet wist over Koningsdag’.

 

Vrijmarkt Koningsdag in Groningen

Voor mij persoonlijk is Koningsdag in de stad Groningen, altijd een dag geweest waarop ik met onze zoon naar speelgoed ging zoeken op de vrijmarkt. De vrijmarkt biedt plek voor de Groningers om hun koopwaren uit te stallen op kleedjes of kraampjes in de binnenstad van Groningen. Mensen scharrelen hun tweedehands spulletjes van zolder en plakken er een prijskaartje op. Ben je ook nieuwsgierig naar de rommel van je stads - of buurtgenoten, dan raad ik een bezoekje zeker aan! Ook is er altijd wel een kraampje met wat lekkere snacks. Wil je zelf graag op de markt staan, dan kun je al vanaf 07:00 uur terecht. De meeste Groningers staan er al een paar uur eerder om zo het beste plekje te bemachtigen. 

Looproute Vrijmarkt in Groningen

De route gaat langs de Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Coehoornsingel en de Ganzevoortsingel. We vonden er kleurige keyboards, spelletjes en hele stapels Donald Ducks. Je kunt er grabbelen voor een paar centen en het is dan altijd verrassing wat je eruit haalt! Specifiek voor kinderen is het leukste gebied rond de Westerhaven. Je kunt dan bijvoorbeeld een koffie - of lunchpauze nemen bij Wadapartja Westerhaven of bij Stadscafé Double AA. Beide plekken hebben ook een leuk terras. 

Kinderdisco en dancebattle in Groningen

Op Koningsdag is er echt veel leuks te doen in de stad voor kinderen. 

Met DJ Nick van Dijkman Sport wordt er een kinderdisco georganiseerd en kun je zelfs meedoen aan een dance-battle. Wie durft zijn of haar dancemoves te laten zien? Dit vindt plaats op de Vismarkt en start om 11:15 uur s' morgens. 

Koningsnacht in Groningen

Voor de muziekliefhebbers en feestbeesten onder ons, is de Koningsnacht erg gezellig. Dit vindt plaats op de avond vóór Koningsdag.  Op het hoofdpodium, op de Vismarkt is er live muziek en er wordt rekening gehouden met een divers publiek. Er is een uitgebreid programma en het start om 20.15 uur s' avonds en gaat door tot de late uurtjes, namelijk tot 02:00 uur 

s' nachts.

Oranjevereniging Oranje Nassau 100 jaar

De Koningsdag en de gehele programmering wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Oranje Nassau in Groningen en bestaat dit jaar, 2024 alweer 100 jaar.

Oranje traditie tijdens Koningsdag

We dragen vaak oranje kleding of accessoires tijdens Koningsdag. We hebben dit te danken aan de achternaam van het koninklijk huis, namelijk ‘Oranje Nassau’.

De programmering

In Groningen begint Koningsnacht op de Vismarkt met Bart Brandts Buys en DJ Julian Bos die een mix van muziek en entertainment verzorgen. Starfish brengt zomerse vibes, Kevin Paré zorgt voor Nederlandse hits, en de Abba Experience laat iedereen dansen. Een avond vol energie en bekende muziek! Een link naar het programma vindt je hier

 

Foto van Wikipedia: Een kraam gedurende koningsdag in 2007, gemaakt door Dirk van der Made

donderdag, 18 april 2024 | Geschreven door: Diet Daleman