Eurosonic Noorderslag Groningen

Dec 23, 2023 • 5 minuten leestijd

Eurosonic Noorderslag Groningen

Wat te verwachten van Eurosonic Noorderslag in Groningen?

Eurosonic Noorderslag (ESNS) is een non-profit, 100% showcasefestival exclusief gewijd aan Europese artiesten, vergezeld door een internationale muziekconferentie.

Eurosonic staat bekend als het grootste showcasefestival in Europa en vindt elk jaar plaats op woensdag, donderdag en vrijdag vóór Noorderslag in Groningen. Het is een essentieel onderdeel van Eurosonic Noorderslag en presenteert ongeveer 250 bands en acts op 36 podia door de hele stad.

ESNS is consistent uitverkocht en trekt meer dan 4.000 professionele afgevaardigden, waaronder 400 internationale festivals. Het presenteert showcases van meer dan 350 Europese artiesten aan meer dan 40.000 bezoekers. Opmerkelijke acts zoals Altin Gün, Arlo Parks, Dua Lipa, Fontaines D.C., girl in red en vele anderen hebben geprofiteerd van het platform van het festival.

Van: Wikimedia Commons (Wikipedia)

 

Een beetje geschiedenis

Leer over de oorsprong van het festival, eerdere winnaars van de Popprijs, de biershower, opkomende ESNS-programma's en ESNS in Groningen!

 

De Eerste Keer!

In 1986 maakte Noorderslag zijn debuut als onderdeel van het Holland-Belgium festival, een vriendelijke competitie tussen Nederlandse en Belgische bands. Waarom Groningen? Volgens organisator Peter Smidt bezochten veel bands Groningen niet, wat een nieuw platform bood voor zowel bands als locals.

 

Noord tegen de Rest van Nederland

Aanvankelijk was het het Noorden van Nederland tegen de rest. In de daaropvolgende jaren presenteerden lokale bands hun talent, kregen zichtbaarheid die elders vaak over het hoofd werd gezien. Ondanks uitdagingen bleef het festival standhouden, met 44.000 bezoekers in 2023 post-pandemie.

 

Noorderslag wordt Eurosonic

Met groeiend succes ontstond de ambitie om acts buiten Nederland op te nemen. Zo ontstond in 1999 een internationale tegenhanger: Eurosonic. Het werd een festival van nationaal formaat, trok buitenlandse bands aan en verstevigde het aanzien van Groningen. ESNS diende als doorbraak voor internationale acts zoals Franz Ferdinand, Editors, Triggerfinger en Lykke Li.

 

Hedendaags

Eurosonic presenteert nieuwe Europese acts die contact willen maken met boekers, festivals en radiostations. Noorderslag blijft opvallen voor Nederlandse popmuziekliefhebbers.

 

De Popprijs

Sinds 1986 wordt de Popprijs uitgereikt tijdens Noorderslag, ter erkenning van significante bijdragen aan de Nederlandse popmuziek. Het toont de diversiteit van de Nederlandse muziekscene en weerspiegelt de programmeringsdoelen van het festival. Op de foto zie je de verkiezing van 2010, toen Caro Emerald won! Lees er meer over hier.

Foto: Wikimedia / Noorderslag 2011- 7504 Caro Emerald - (Ben Houdijk)

 

De Beruchte Biershower

De iconische biershower was ooit een onderdeel van de Popprijsviering maar werd stopgezet in 2015. De traditie, ontstaan in 1992 uit onvrede, werd een kenmerkend moment, maar veranderingen werden verwelkomd ten behoeve van artiesten, apparatuur en de locatie.

Line-up Eurosonic 2024

ESNS is een integraal onderdeel van de nationale en internationale muziekscene, met een diverse line-up. De line-up van 2024 omvat Nederlandse acts en opkomende Europese namen, waarbij het festival zich toelegt op het tonen van talent.

3 FM de Ochtendshow met Rob & Wijnand heeft Joost Klein geselecteerd om dit jaar op te treden. Lees er meer over hier. Wil je weten wat de exacte line-up is? Dan verwijzen we je door naar de pagina van Eurosonic zelf en kun je de line-up hier bekijken.

Van: Stella Dekker 

 

Niets verslaat Groningen

Eurosonic Noorderslag is uitgegroeid tot een cultureel erfgoed van Groningen, van een evenement van één nacht tot een festival van 4 dagen. De enthousiaste sfeer van de stad blijkt uit de talrijke side-events georganiseerd door cafés, locaties en boekingsbureaus.

Dit festival, met zijn rijke geschiedenis, blijft een van de jaarlijkse hoogtepunten van Groningen. We kijken er al naar uit!

zaterdag, 23 december 2023 | Geschreven door: Overnachten in Stijl