De beste zwembaden in Groningen

Apr 22, 2024 • 9 minuten leestijd

De beste zwembaden in Groningen

Mijn ouders hebben nooit zwemles gehad. In die tijd was het gebruikelijk om het zwemmen gewoon te leren door het te gaan doen of om het gewoon nooit te leren!  Mijn vader, die nu over de 80  is, is altijd bang geweest voor water. Gewoon simpelweg omdat hij nooit heeft leren zwemmen. Wel heeft hij geleerd hoe ik moest schaatsen op natuurlijk ijs. Dat was geweldig. Als ik daar nu aan terugdenk, waren we gezegend dat het ijs niet brak.

 

De haak

Toen ik opgroeide, hadden we een grote haak en in mijn geval, de badjuf zou ons 'redden' wanneer we onder water dreigden te gaan. Ik voelde me altijd vreselijk als ze me met die haak moest redden!

 

Afbeelding: Het gebruik van de haak tijdens zwemles, door Getty Images

 

Ontdek de Beste Zwembaden in Groningen

Maar als je van zwemmen houdt en je wilt je opties voor zwembaden in het noorden van Nederland verkennen, of zelfs de zwembaden in de stad Groningen? Lees dan hier verder!

 

Of je nu op zoek bent naar een tropische ervaring in een subtropisch zwemparadijs of liever een serene omgeving hebt voor baantjes zwemmen, we hebben een lijst samengesteld van uitzonderlijke zwembaden in Groningen om aan je behoeften te voldoen. Verken de diverse opties in de regio met behulp van onze lijst.

 

Subtropisch zwemparadijs in Veendam

Voor degenen die op zoek zijn naar een subtropische ervaring, heeft Veendam een prachtig zwembad. Subtropische zwembaden houden warme watertemperaturen aan, waardoor het een ideale setting is voor een gezinsdagje uit. Kinderen, baby's en senioren kunnen allemaal genieten van een dag in deze uitnodigende wateren. Maar ook als je van wellness houdt, kun je heir terecht met een sauna , stoombad en Finse sauna. Check hier voor de opties.

 

 

Binnenzwembaden in Groningen

Met meer dan 30 zwembaden in de provincie Groningen, inclusief binnenzwembaden, kun je genieten van zwemmen ongeacht het weer. Binnenbaden bieden een weerbestendige optie, zodat je zelfs op regenachtige of koude dagen aangenaam kunt zwemmen.

 

Het mooiste binnenzwembad in de stad Groningen

Wil je genieten van een prachtige architectuur dan kun je goed terecht bij het Helperbad in de wijk Helpman. Het gebouw is gebouwd in 1925 en wat toch wel uniek is, is dat de architect M.G. Eelkema, de bouw zelf heeft gefinancierd. Er is een volwassen wedstrijdbad van 25 meter (het Ranomibad) en veel zwemscholen laten in het authentieke bad, de kinderen afzwemmen voor het diploma A, B of C.  Zelf stonden we daar ook als ouders op de balkons in spanning te kijken hoe onze zoon door de tunnel dook onder het water. De foto zegt genoeg, het is een prachtig bad!

 

 

De leukste zwembaden in en rond de stad Groningen

 

  • De Parrel Groningen (stad Groningen) met een knus peuterbad en een kleine glijbaan. Verder vind je er een 25 meter bad waar ook vaak recreatief gezwommen kan worden, maar ook zwemlessen plaatsvinden en aquasportlessen. In het weekend kun je als gezin met je kinderen vrij zwemmen. Er is dan ook speelmateriaal.

 

  • Openluchtzwembad De Papiermolen Groningen (stad Groningen). Een heerlijk buitenbad ten zuiden van het Groningen. Je kunt hier in het seizoen terecht en jaarlijks wordt bekend gemaakt hoe lang dit seizoen loopt.  Je kunt er ook een kinderfeestje organiseren, er is een zonneweide, peuterzwembad en het is allemaal erg ruim opgezet. Aan het eind van het seizoen is er nog altijd een ‘hond en baas zwemmen’ in de Papiermolen, waarbij de eigenaren hun honden vrij kunnen laten zwemmen! Leuk om mee te maken. 
  • Sportcentrum Kardinge Groningen (stad Groningen)                                                                       Hier kun je niet alleen zwemmen maar is er veel meer te doen, op deze website kun je erover lezen. Het zwembad staat bekend om het grote golfslagbad. Erg leuk en de spanning als de toeter gaat voor de golfslag, is groot ;-).  Er is een lange glijbaan voor de avonturiers en ook een klein deel buitenzwembad met een kleine zonneweide voor als de zon schijnt natuurlijk.  Daarnaast is er een groot wedstrijdbad en wordt er ook aquasport georganiseerd. Kijk hier voor het programma. Ook hier kun je kinderfeestjes organiseren.

 

Net buiten de Stad Groningen, vind je ook leuke zwembaden. We beginnen dichtbij met Hoogkerk en Haren.

 

  • Openluchtzwembad Hoogkerk Groningen (stad Groningen)

 Een heerlijk zwembad voor jong en oud met een actieve organisatie. Zo wordt er elk jaar hier de zwemvierdaagse georganiseerd. Je kunt je via de website aanmelden voor de zwem4daagse in dit zwembad, het betreft een jaarlijks terugkerend evenement.

 

  • Scharlakenhof (Haren)

De Scharlakenhof wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers en bestaat uit drie binnenzwembaden. Kijk hier voor meer informatie.

 

Twee unieke buitenzwembaden in de provincie Groningen

 

Er zijn twee zwembaden die we in het bijzonder willen benoemen in onze aanbeveling. Ben je nu helemaal niet dol op chloor en vind je het heerlijk om van een duikplank te springen in een ruim opgezet buitenzwembad? Overweeg dan een bezoek aan het 

 

  • Zoutwaterzwembad K.P. Zijl (Loppersum)

Het Zoutwaterbad K.P. Zijl in Loppersum is de perfecte locatie voor een middag vol waterpret. Dit negentig jaar oude en unieke zwembad is gevuld met zoutwater dat uit een 112 meter diepe bron opgepompt wordt. Het opgepompte water bevat vele soorten zout, waaronder ijzer–, mangaan– en magnesiumzout. Dit maakt dat het zoute water specifieke kwaliteiten wordt toegedicht ten aanzien van gezondheid en rustgevendheid. Kortom, lekker zwemmen maar ook een stukje wellness!

 

  • Zwemkasteel Nienoord  op Landgoed en pretpark Nienoord (Leek)

Het zwemkasteel in Nienoord is op het moment van schrijven 12 weken gesloten voor verduurzaming van het zwembad. Het betreft een buitenzwembad met glijbanen en je kunt een combinatie ticket kopen met het pretpark Nienoord. Aan het eind van je dag uit kun je ook nog eens lekker pannenkoeken eten. Kortom echt een gezinsactiviteit. 

 

Buitenzwembaden in Groningen voor Zonnige Dagen

Als het weer heerlijk is, overweeg dan buitenzwembaden in Groningen voor een verfrissende duik. Let op de openingstijden die afhankelijk zijn van het weer, aangezien buitenzwembaden gesloten zijn bij regen en koude omstandigheden. Bovendien zijn ze niet operationeel tijdens de herfst en winter. Als je toch wilt zwemmen tijdens deze seizoenen, kies dan voor een binnenbad.

 

Waterglijbanen in Groningen

Kinderen zijn dol op zwembaden met glijbanen. Als je een beetje een saaie dag hebt, kun je door een bezoek aan een zwembad met leuke glijbanen er een spannende dag van maken! . Groningen biedt verschillende zwembaden, zowel binnen als buiten, waar je kunt genieten van de sensatie van glijden. Kies op basis van het weer en de openingstijden voor een onvergetelijke ervaring.

 

Zwembaden in de provincie Groningen

De Beemden (Bedum), De Woldzoom (Doezum)
De Hardenberg Finsterwolde, De Griffioen Grijpskerk
Sportcentrum De Kalkwijck (Hoogezand), Electra (Lauwerzijl)
De Marne (Leens), Openluchtzwembad Wotterwille (Marum)
Openluchtzwembad De Kolck (Meeden), De Horsten (Musselkanaal)
Sportcentrum Eekeburen (Oldekerk), zwembad 't Vlasmeer (Onstwedde)
De Ringberg (Scheemda), Openluchtzwembad De Barkhoorn (Sellingen)
Buitenzwembad De Tobbe (Slochteren),  Pagedal (Stadskanaal)
Openluchtzwembad De Blinkerd (Ten Boer), zwembad Moekesgat (Ter Apel)
De Dinge (Uithuizen), zwembad De Breede (Warffum)
De Watertoren (Winschoten), zwembad De Hoge Vier Winsum (Winsum)

 

Dus zwemliefhebbers in Groningen, maak een plons in de diverse zwembaden van Groningen. Onze zwembaden bieden voor elke doelgroep een plezierige ervaring!

 

maandag, 22 april 2024 | Geschreven door: Diet Daleman