Vaderdag in Groningen, cadeaus en inspiratie

May 30, 2024 • 12 minuten leestijd

Vaderdag in Groningen, cadeaus en inspiratie

Wanneer is het Vaderdag?

 

Vaderdag wordt elk jaar gevierd op de derde zondag in juni. Dit jaar dus op zondag 19 juni 2024.

 

Hoe ontstond Vaderdag?
 

In bepaalde delen van Europa, vooral de katholieke gebieden werd op 19 maart het St. Jozef herdacht. Dit is de 'aardse' vader van Jezus.
De eerste echte Vaderdag schijnt toch in Amerika gevierd te zijn op 19 juni 1910. In Nederland werd het pas gevierd in 1937 en Moederdag stond toen al lang en breed op de kaart. Leuke weetjes rondom Vaderdag!

 

Het waren de winkeliers die Vaderdag pas écht op de kaart zetten, want er was natuurlijk een commercieel belang. Dit waren de sigarenboeren die ervoor zorgden dat in oktober het doosje sigaren werd geschonken op de tweede zondag in oktober. Later is dit verplaatst want oktober lag immers te dichtbij sinterklaas en kerst.
 

Vaderdag inspiratie in Groningen


Er zijn natuurlijk allemaal type vaders en daarom geven we even wat inspiratie in verschillende categorieën! Mijn eigen vader werkte vroeger voor dag en dauw in de bouw. Hij hield van klussen en rommelen in zijn garage of in de tuin werken. Mijn broer en ik gaven hem vaak praktische cadeaus of een flesje bessenjenever van Hooghoudt. Tegenwoordig speel ik met hem vaak een bordspelletje zoals Rummikub en doen we dit samen in het verpleeghuis. De tijd die we samen hebben, is het mooiste cadeau.

 


De actieve vader die houdt van technische snufjes


Heb je een vader die graag lekker gaat mountainbiken of hardlopen maar ook houdt van moderne snufjes? Denk dan eens aan draadloze oordopjes of een headset die geschikt is voor het actieve leven. Zelf zijn we helemaal fan van Shokz. Deze headset geeft een topgeluid voor muziek en je kunt hem verbinden voor telefoongesprekken. Hij zit comfortabel! Daarnaast hoor je je omgeving ook nog enigszins zonder in te boeten of geluidskwaliteit. Wel zo veilig in het verkeer!

Photo from nl.SHOKZ.com

 


Je vader blij maken met een Vaderdag ontbijt


Voor de vader die dol is op lekker eten, maak je natuurlijk een heerlijk Vaderdag ontbijt. Ben je nu niet zo handig met allerlei baksels, maar wil je wel origineel zijn dan maak je een fruitschelp.

 

Van taartdeeg maak je een schelpje, deze vullen met custard of banketbakkersroom en daarop heerlijk rood fruit leggen. Ernaast bied je een croissantje en een lekker kopje koffie of thee.
In Groningen zijn er ook leuke adresjes als je je lekkers wilt kopen, ga dan langs naar Broodje van Eigen Deeg of bijvoorbeeld naar PAAIS of Pigalle.

 

Foto van Broodje van Eigen Deeg winkel

 


Poets de fiets van je vader!

 

Andere manieren om je vader blij te maken is om hem te helpen met een klus in of om het huis. Te denken valt aan het poetsen van zijn racefiets of bijvoorbeeld zijn auto. Als je zijn lievelingetjes laat ‘shinen’, dan zal je vader je best lang dankbaar zijn! Wil je iets leuks voor zijn fiets scoren, dan kun je misschien goede inspiratie opdoen bij Spaak Koffie en Koers aan de Oude Boteringestraat in Groningen. Je kunt hem hier ook mee naar toe nemen want ze hebben er heerlijke huisgemaakte taart.

 


 

De handige vader die dol is op koken


Deze vader kun je misschien blij maken met een gadget voor in de keuken, goede messen van het bekende Zwitserse merk Victorinox. In Groningen koop je ze voor een goede prijs en kwaliteitsverhouding bij Wielinga aan de Verlengde Hereweg 7 in Groningen. Hier kun je overigens meer leuke Vaderdag inspiratie opdoen als je ook nog eens een handige klusvader hebt! Wat ook een superleuke kookwinkel is met ook het merk Victorinox in het assortiment, is Reitsma in Groningen. Deze leuke winkel zit aan het Damsterdiep en is al sinds 1899 in onze stad Groningen de specialist op het gebied van pannen, servies, bestek en overige huishoudelijke producten.

 


 

De BBQ Vader 

 

Je kent ze wel, de vaders die nooit een voet in de keuken zetten, maar zodra het weer zomers wordt elke dag wel willen BBQ-en. 


Voor de vader die dol is op BBQ-en dan is er in Groningen een leuk adres om te bezoeken. Bij de Barbecueshop Groningen kun je terecht voor alles rondom de BBQ. Ze hebben er de Kamado en Green Egg Barbecue, de houtskool barbecue, de gas barbecue maar ook allerlei accessoires te koop. Baal je nu zelf van die barbecue telkens, koop dan een pizzasteen die je op je barbecue kunt plaatsen en tover de traditionele barbecue om in een pizza oven.
 

 

De vader die graag rustig leest


Voor de vader die graag een boek leest, ga je naar onze favoriete boekwinkels in de stad Groningen. We vinden zelf boekwinkel Riemer een erg leuke winkel. Je hebt dan meteen een relax moment voor jezelf want je kunt heerlijke koffie krijgen van het Koffiestation daar.
Naast boeken, hebben ze ook leuke unieke sokken te koop, spelletjes of kleine hebbedingetjes waar je je vader mee in het zonnetje kunt zetten op vaderdag.
Misschien is het zelfs leuk om hem mee te nemen naar een activiteit in de boekhandel. Er wordt regelmatig iets boeiends georganiseerd 
 

 


 

De vader die dol is op een biertje


We hebben veel bijzondere plekken in de stad als het gaat om een drankje. Zoals bierlokaal café de Koffer, Belgisch café de Pintelier en Proeflokaal MOUT. Bij proeflokaal MOUT kun je een bier doos kopen of een bierabonnement nemen.

Het is ook leuk om eens een bierbrouwerij te bezoeken, te denken valt bijvoorbeeld aan Martinus, BAXBIER Proeflokaal en De Prael Groningen met hele leuke arrangementen.

  

De vader die graag een spelletje doet en alles weet van voetbal


Als je het wilt combineren, dan zou je bijvoorbeeld een leuke voetbalquiz kunnen aanschaffen. Voor 10 euro heb je er eentje van Quest
Maar wat misschien nog wel leuker is, om samen naar een pub quiz te gaan met je vader. Er worden in de stad meerdere georganiseerd. Een bekende locatie is De Toeter. Je kunt daar meteen genieten van een speciaal biertje en ze hebben er goede whisky.
 

 

De vader die dol is op muziek


Wil je een muzikaal cadeau geven voor Vaderdag dan raden we aan om PLATO in Groningen te bezoeken. Je koopt er leuke Cd's, Dvd's maar je heb er ook echte platen (vinyl). Als voorproefje zou je ook naar de Platenbeurs kunnen gaan op de Vismarkt op donderdag 6 juni.

 

Hier kun je natuurlijk gewoon de leukste inkopen doen voor Vaderdag!


 

De vader die dol is op een wijntje


De vader die dol is op een wijntje, neem je mee naar Barrel Wijnlokaal. Je kunt er genieten van lekkere hapjes en drankjes, maar je kunt hier ook een wijnproeverij kopen voor thuis. 

De kleine wijnproeverij is erg leuk om te doen!


 

De vader die wel van een snack houdt


Heb je zo'n vader die graag lekker van borrelen houdt, maar daar vooral graag hapjes bij eet en snackt? En wil je snel slagen? Ga dan voor een samengestelde borreltas. Er zijn verschillende kaaswinkels die bijvoorbeeld een heerlijke borreltas samenstellen of een cadeau mand kunnen maken. Het staat nog eens op onze agenda om deze eens te gaan ontdekken (iemand moet het doen ;-))

Dit borrelpakket past door de brievenbus van De Zuivelhoeve


 

Onze tips in de stad Groningen voor borreltassen

 

 

 

Een visje op de Vismarkt voor Vaderdag

 

Poseidon, foto door Koos Groenewold

 

Wil je het helemaal makkelijk hebben dan zou je ook een lekker visje kunnen scoren voor je vader op de Vismarkt! Vishandel Poseidon heeft net een prachtige nieuwe kraam. Ze kwamen in 2023 als beste uit de test bij de Grote Groninger Haring Test

 

De vader die dol is op natuur en kamperen

 

Een vader die graag lekker buiten is in de natuur, voor een lekkere wandeling of het liefst gewoon zijn tentje opzet om wild te kamperen. Voor de leukste outdoor cadeaus kun je terecht bij Buitenwinkel Bever. Al sinds jaar en dag zitten ze op de Sint Jansstraat en hier kun je terecht voor leuke outdoor gadgets en andere outdoor inspiratie. Een aanrader! 

 

 

Al met al kun je in de stad Groningen je vader goed verwennen tijdens Vaderdag! We hopen dat je wat Vaderdag inspiratie hebt opgedaan!

 

donderdag, 30 mei 2024 | Geschreven door: Diet Daleman